Do witamin K zalicza się dwie naturalne (rozpuszczalne w tłuszczach):
witamina K1 (fitomenadion, fitonation, filochinon i inne), która w pozycji trzeciej posiada resztę fitylową. witamina K2 (menachinon-6, farnochinon), która w pozycji trzeciej posiada resztę difarnezylową lub inne grupy izoprenowe. Syntetyczne[edytuj]Otrzymuje się również szereg pochodnych syntetycznych (rozpuszczalne łatwiej w tłuszczach lub rozpuszczalne w wodzie) np:
witamina K3 (menadion) Funkcja biochemiczna[edytuj]Główne znaczenie witamin K polega na udziale w procesach posttranslacyjnej γ-karboksylacji białek PIVKA, a konkretniej reszt kwasu glutaminowego w tych białkach w pozycji γ. Witamina K uczestniczy w tej reakcji jako kofaktor γ-karboksylazy. Warunkuje to:
utrzymanie prawidłowego stężenia czynników krzepnięcia: II, VII, IX, X, a także: osteokalcyny, osteopontyny, osteonektyna. syntezę i utrzymanie prawidłowego stężenia naturalnych czynników krzepnięcia[2], a także białek wiążących wapń w nerkach, łożysku i płucach. Oprócz tego witaminy te biorą udział w procesach glikozylacji.
Funkcje witamin K w organizmie[edytuj]Funkcje witamin K w organizmie:
regulują wytwarzanie protrombiny zapewniają krzepliwość krwi i powodują zatrzymanie krwawienia zmniejszają nadmierne krwawienia miesiączkowe odgrywają rolę w gospodarce wapniowej i mineralizacji tkanek hamują rozwój raka piersi, jajnika, okrężnicy, żołądka, pęcherzyka żółciowego, wątroby i nerki Skutki niedoboru[edytuj]Niedobór witamin K powoduje:
słabą krzepliwość krwi, łatwość powstawania krwotoków wewnętrznych i zewnętrznych, problemy z gojeniem się ran, trudności w mineralizacji kości, zwiększone ryzyko rozwoju nowotworów, zapalenie jelita, biegunki. Skutki nadmiaru[edytuj]Nadmiar witamin K może powodować:
rozpad krwinek czerwonych, niedokrwistość, nadmierne wydzielanie potu, uczucie gorąca, u niemowląt - żółtaczkę i uszkodzenia tkanki mózgowej. Produkty zawierające witaminy K[edytuj]Witaminy K mogą być wytwarzane przez florę jelitową saprofitującą w jelicie cienkim i jednocześnie występują w wielu produktach spożywczych, takich jak brokuły, rzepa, szpinak, ogórek, sałata, kapusta właściwa, lucerna, morszczyn, a także w owocach awokado, również w ziemniakach, jajkach, jogurcie, serze, wątrobie, oleju sojowym i szafranowym.
Uwagi[edytuj]Witaminę K można zażywać tylko zgodnie z zaleceniami lekarza, bądź po konsultacji z dietetykiem.
Przypisy1.↑ serwisy.gazeta.pl/zdrowie - Fitochinon - K 2.↑ ściślej: Witamina K jest kofaktorem karboksylacji kwasu glutaminowego w cząsteczkach białek prekursorowych II, VII, IX i X czynnika krzepnięcia krwi [pokaż]p • d • eWitaminy (A11) Rozpuszczalne w tłuszczach Retinol (A) • Kalcyferol (D) • Tokoferol (E) • Egzogenne kwasy tłuszczowe (F/FF)1 • Fitochinon (K) Rozpuszczalne w wodzie Tiamina (B1) • Ryboflawina (B2/G) • Niacyna i nikotynamid (B3)3 • Adenina (B4)1 • Kwas pantotenowy (B5) • Pirydoksyna (B6) • Biotyna (B7)2 • AMP (B8)1 • Kwas foliowy (B9/B11/M) • Kwas p-aminobenzoesowy (B10/B18) • Cyjanokobalamina (B12) • Kwas orotowy (B13) • Witamina B14 (B14)1 • kwas pangamowy (B15/B16) • Amigdalina (B17)1 • Witamina B22 (B22) • Kwas askorbinowy (C) • Biotyna (H)2 • Kwas antranilowy (L) • Kwas liponowy (N) • Karnityna (O/Bt/T)1 • Flawonoidy (P)1 • Niacyna i nikotynamid (PP)3 • Koenzym Q10 (Q)1 1 – obecnie nie uznawana za witaminę 2 – nazwy witamina H i B7 stosowane zamiennie 3 – nazwy witamina PP i B3 stosowane zamiennie
Zapoznaj się z zastrzeżeniami dotyczącymi pojęć medycznych i pokrewnych w Wikipedii. Źródło „http://pl.wikipedia.org/wiki/Witamina_K” Kategorie: ATC-B02 • Hematologia • Witaminy Ukryta kategoria: Artykuły wymagające uzupełnienia źródeł od 2010-03Osobiste Stary układ stronLogowanie i rejestracjaPrzestrzenie nazw ArtykułDyskusjaWariantyWidok CzytajEdytujHistoria i autorzyDziałania Szukaj Nawigacja Strona głównaKategorie artykułówBieżące wydarzeniaLosuj artykułDla czytelnikówZgłoś błądZgłoś błąd w pliku Pytania czytelnikówWykluczenie odpowiedzialnościKontakt z WikipediąWspomóż WikipedięDla edytującychOstatnie zmianyZasady edytowaniaPomocPortal wikipedystówOgłoszenia Drukuj lub eksportujUtwórz książkęPobierz jako PDFWersja do druku NarzędziaLinkująceZmiany w dolinkowanychStrony specjalneLink do tej wersjiCytowanie tego artykułu W innych językachالعربيةAzərbaycancaBân-lâm-gúBosanskiCatalàČeskyDanskDeutschEnglishEspañolEuskaraفارسیFrançais한국어हिन्दीHrvatskiBahasa IndonesiaÍslenskaItalianoעבריתLietuviųമലയാളംNederlands日本語Norsk (bokmål)OccitanPortuguêsRomânăРусскийSimple EnglishСрпски / SrpskiSrpskohrvatski / СрпскохрватскиBasa SundaSuomiSvenskaไทยTürkçeУкраїнська中文Tę stronę ostatnio zmodyfikowano 12:14, 7 mar 2011. Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania. Zasady zachowania poufnościO WikipediiKorzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialno
|