• Index
  •  » Inne
  •  » Do witamin K zalicza się dwie naturalne (rozpuszczalne w tłuszczach):

#1 2011-04-07 17:26:25

matix

Nowy użytkownik

Zarejestrowany: 2011-04-05
Posty: 3
Punktów :   

Do witamin K zalicza się dwie naturalne (rozpuszczalne w tłuszczach):

Do witamin K zalicza się dwie naturalne (rozpuszczalne w tłuszczach):

witamina K1 (fitomenadion, fitonation, filochinon i inne), która w pozycji trzeciej posiada resztę fitylową.
witamina K2 (menachinon-6, farnochinon), która w pozycji trzeciej posiada resztę difarnezylową lub inne grupy izoprenowe.
Syntetyczne[edytuj]Otrzymuje się również szereg pochodnych syntetycznych (rozpuszczalne łatwiej w tłuszczach lub rozpuszczalne w wodzie) np:

witamina K3 (menadion)
Funkcja biochemiczna[edytuj]Główne znaczenie witamin K polega na udziale w procesach posttranslacyjnej γ-karboksylacji białek PIVKA, a konkretniej reszt kwasu glutaminowego w tych białkach w pozycji γ. Witamina K uczestniczy w tej reakcji jako kofaktor γ-karboksylazy. Warunkuje to:

utrzymanie prawidłowego stężenia czynników krzepnięcia: II, VII, IX, X, a także: osteokalcyny, osteopontyny, osteonektyna.
syntezę i utrzymanie prawidłowego stężenia naturalnych czynników krzepnięcia[2], a także białek wiążących wapń w nerkach, łożysku i płucach.
Oprócz tego witaminy te biorą udział w procesach glikozylacji.

Funkcje witamin K w organizmie[edytuj]Funkcje witamin K w organizmie:

regulują wytwarzanie protrombiny
zapewniają krzepliwość krwi i powodują zatrzymanie krwawienia
zmniejszają nadmierne krwawienia miesiączkowe
odgrywają rolę w gospodarce wapniowej i mineralizacji tkanek
hamują rozwój raka piersi, jajnika, okrężnicy, żołądka, pęcherzyka żółciowego, wątroby i nerki
Skutki niedoboru[edytuj]Niedobór witamin K powoduje:

słabą krzepliwość krwi,
łatwość powstawania krwotoków wewnętrznych i zewnętrznych,
problemy z gojeniem się ran,
trudności w mineralizacji kości,
zwiększone ryzyko rozwoju nowotworów, zapalenie jelita, biegunki.
Skutki nadmiaru[edytuj]Nadmiar witamin K może powodować:

rozpad krwinek czerwonych,
niedokrwistość,
nadmierne wydzielanie potu,
uczucie gorąca,
u niemowląt - żółtaczkę i uszkodzenia tkanki mózgowej.
Produkty zawierające witaminy K[edytuj]Witaminy K mogą być wytwarzane przez florę jelitową saprofitującą w jelicie cienkim i jednocześnie występują w wielu produktach spożywczych, takich jak brokuły, rzepa, szpinak, ogórek, sałata, kapusta właściwa, lucerna, morszczyn, a także w owocach awokado, również w ziemniakach, jajkach, jogurcie, serze, wątrobie, oleju sojowym i szafranowym.

Uwagi[edytuj]Witaminę K można zażywać tylko zgodnie z zaleceniami lekarza, bądź po konsultacji z dietetykiem.

Przypisy1.↑ serwisy.gazeta.pl/zdrowie - Fitochinon - K
2.↑ ściślej: Witamina K jest kofaktorem karboksylacji kwasu glutaminowego w cząsteczkach białek prekursorowych II, VII, IX i X czynnika krzepnięcia krwi
[pokaż]p • d • eWitaminy (A11)

Rozpuszczalne w tłuszczach Retinol (A) • Kalcyferol (D) • Tokoferol (E) • Egzogenne kwasy tłuszczowe (F/FF)1 • Fitochinon (K)

Rozpuszczalne w wodzie Tiamina (B1) • Ryboflawina (B2/G) • Niacyna i nikotynamid (B3)3 • Adenina (B4)1 • Kwas pantotenowy (B5) • Pirydoksyna (B6) • Biotyna (B7)2 • AMP (B8)1 • Kwas foliowy (B9/B11/M) • Kwas p-aminobenzoesowy (B10/B18) • Cyjanokobalamina (B12) • Kwas orotowy (B13) • Witamina B14 (B14)1 • kwas pangamowy (B15/B16) • Amigdalina (B17)1 • Witamina B22 (B22) • Kwas askorbinowy (C) • Biotyna (H)2 • Kwas antranilowy (L) • Kwas liponowy (N) • Karnityna (O/Bt/T)1 • Flawonoidy (P)1 • Niacyna i nikotynamid (PP)3 • Koenzym Q10 (Q)1

1 – obecnie nie uznawana za witaminę 2 – nazwy witamina H i B7 stosowane zamiennie
3 – nazwy witamina PP i B3 stosowane zamiennie


Zapoznaj się z zastrzeżeniami dotyczącymi pojęć medycznych i pokrewnych w Wikipedii.

Źródło „http://pl.wikipedia.org/wiki/Witamina_K”
Kategorie: ATC-B02 • Hematologia • Witaminy
Ukryta kategoria: Artykuły wymagające uzupełnienia źródeł od 2010-03Osobiste
Stary układ stronLogowanie i rejestracjaPrzestrzenie nazw
ArtykułDyskusjaWariantyWidok
CzytajEdytujHistoria i autorzyDziałania
Szukaj

Nawigacja
Strona głównaKategorie artykułówBieżące wydarzeniaLosuj artykułDla czytelnikówZgłoś błądZgłoś błąd w pliku
Pytania czytelnikówWykluczenie odpowiedzialnościKontakt z WikipediąWspomóż WikipedięDla edytującychOstatnie zmianyZasady edytowaniaPomocPortal wikipedystówOgłoszenia
Drukuj lub eksportujUtwórz książkęPobierz jako PDFWersja do druku
NarzędziaLinkująceZmiany w dolinkowanychStrony specjalneLink do tej wersjiCytowanie tego artykułu
W innych językachالعربيةAzərbaycancaBân-lâm-gúBosanskiCatalàČeskyDanskDeutschEnglishEspañolEuskaraفارسیFrançais한국어हिन्दीHrvatskiBahasa IndonesiaÍslenskaItalianoעבריתLietuviųമലയാളംNederlands日本語‪Norsk (bokmål)‬OccitanPortuguêsRomânăРусскийSimple EnglishСрпски / SrpskiSrpskohrvatski / СрпскохрватскиBasa SundaSuomiSvenskaไทยTürkçeУкраїнська中文Tę stronę ostatnio zmodyfikowano 12:14, 7 mar 2011.
Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufnościO WikipediiKorzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialno

Offline

 
  • Index
  •  » Inne
  •  » Do witamin K zalicza się dwie naturalne (rozpuszczalne w tłuszczach):

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
GotLink.pl